Operacija »Pokrivala na Notranjskem« – Klobučarstvo na Notranjskem

V zimskih mesecih, ko lov na polhe ni aktualen, se v društvu v okviru projekta »Pokrivala na Notranjskem« posvečamo raziskovanju klobučarstva.

Klobučarji, ki so delovali v mestih, so klobuke izdelovali iz volnene polsti, goveje, zajčje in kunčje dlake. Posamezni klobučarji, ki so delovali samostojno in so klobuke izdelovali za kmečko prebivalstvo, so uporabljali volneno polst, ki je bila lažje in cenejše dostopen material.

Janez Kebe v “Loška dolina z Babnim Poljem, 2. del” piše, da se v Ložu pri hiši številka 58 reče pri Klobčarjevih (skrajšano od “pri Klobučarjevih”). »Leta 1859 je posestvo kupil Franc Nahtigal, r. 1832., Žužemberk 29, ki je bil klobučar.«

V podatkovni zbirki ARS smo zasledili, da so v Ložu prenehali s klobučarsko obrtjo leta 1922. V Slovenskem etnografskem muzeju hranijo 3 objavljene fotografije iz Loža, povezane z klobučarstvom. Klobučarska obrt na Notranjskem pa vendarle nima takšne tradicije kot izdelovanje polhovk, zato je manj informacij, še kako potrebnih za obuditev omenjene obrti.

Bralce zato vabimo, da se nam oglasijo, v kolikor vedo kaj povedati o zgodovini klobučarstva v Ložu in postopku izdelave klobukov iz klobučevine.

Več o aktivnostih projekta si lahko pogledate tukaj: https://raziskovalni-turizem.si/kdo-smo-drustvo-dolomitne-lutke/projekti/

Povezave:

https://ec.europa.eu/agriculture/rural-development-2014-2020_sl

https://www.program-podezelja.si/sl/

Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja: Evropa investira v podeželje